Beleggen in Goud

Van alle metalen heeft goud nog steeds de meest magische klank. Eeuwenlang was goud de financiële standaard. Gouden munten of baren goud waren het meest gebruikte middel om je te verzekeren tegen financiële schokken in tijden van crisis, zoals oorlog of politieke onrust. Die tijd lijkt voorbij.

Goudprijs

In de politiek roerige jaren negentig bleef de goudprijs redelijk stabiel of toonde zelfs de neiging tot dalen. In het begin van de 21e eeuw is de goudprijs weer licht omhooggegaan. Dat heeft niet zozeer te maken met onrust op de financiële markten maar meer met de opbloeiende economie, waardoor er meer vraag is ontstaan naar sieraden.
Veel centrale banken, zoals De Nederlandse Bank, hebben grote delen van hun goudvoorraad verkocht en de opbrengst op een bankrekening gezet waarop ze rente ontvangen. Op die manier verdienen de centrale banken aan hun voorraden. Goud ligt tenslotte maar renteloos in de kluizen.

Goud als belegging

Veel particuliere beleggers blijven echter gek op goud als belegging. Zo kun je opties op goud kopen. De investeringen zijn gering en als de goudprijs fors gaat stijgen of dalen, zijn de verdiensten riant. Tegelijk geldt hierbij hetzelfde bezwaar als bij alle andere opties: als de goudprijs op een andere manier verandert dan verwacht, is de optie waardeloos.

Beleggen in Goudmijnen

Je kunt ook kiezen voor het kopen van aandelen in goudmijnen. Hiervoor moet je naar buitenlandse beurzen, met name Londen. Je bank kan je hierover inlichten. Als de prijs van goud stijgt, wordt het aandeel meer waard omdat de inkomsten van de mijn stijgen. Andersom geldt hetzelfde mechanisme. Daalt de goudprijs, dan daalt de waarde van je aandeel in de goudmijn.

Echt Goud kopen

Als derde mogelijkheid kan de belegger nog steeds echt goud kopen. Je kunt gouden munten aanschaffen, maar er zijn ook baren goud te koop. Bij particuliere beleggers zijn vooral gouden munten in trek. Deze munten zijn gestandaardiseerd, zodat iedereen in de wereld weet hoeveel goud er in een munt zit. Het spreekt voor zich dat gouden munten nogal eens in de zakken zitten van mensen die hun bezit willen verbergen voor de fiscus of over de grens willen brengen zonder dat het opvalt.

Let op bij investeren in Goud!

Vanaf 2009 is de goudprijs enorm opgelopen. Dit heeft te maken met de kredietcrisis en de onrust in de wereld door de financiele problemen in Europa. Hierdoor is er onzekerheid over de koers van de munt en de economische vooruitzichten van de de europese landen. Hierdoor is er meer vraag onstaan naar goud omdat goud als waerdevast wordt gezien. Niets is echter minder waar. De waarde van goud kan uiteraard zo maar weer in elkaar zakken als de economie aantrekt of de stemming omslaat. Dit beteknt dat u bij een belegging in goud erg alert moet zijn en tijdig uw goud verkopen als de beurskoersen weer omhoog gaan!

Lees meer over beleggen in goud.