Beleggen in Kunst en Antiek

Kunst en antiek zijn uitermate moeilijk op hun toekomstige waarde te schatten. Beleggen hierin is dan ook zeer moeilijk. Wie over veel geld beschikt, kan terecht bij gespecialiseerde vermogensbeheerders die van kunst- en antiekbeleggingen hun vak hebben gemaakt. Voor de gewone particuliere belegger is dit te hoog gegrepen. Wie kunst en antiek koopt, moet dat vooral doen omdat het mooie producten zijn. Aan een schilderij of antiek porseleinen servies kun je veel plezier hebben. Als het ooit verkocht wordt en het levert veel geld op, is dat meegenomen. Omdat hierover geen enkele zekerheid te geven is, moet dat aspect echt niet meetellen in de aanschaf.
Wie toch een gokje in deze richting wil maken, zou zich kunnen wenden tot ‘modern antiek’. Dat zijn artikelen die uit de vorige eeuw stammen en tot voor kort nog in gebruik waren. Veel hiervan is nog tegen redelijke prijzen te koop.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om auto’s (zoals de Volkswagen Kever), telefoonkaarten (vooral de exemplaren die in gelimiteerde oplages zijn gemaakt), speelgoed ( bijvoorbeeld de modeltreinen uit de jaren 20 of 30 of de originele Matchbox-autootjes), foto’s (originele afdrukken van beroemde fotografen als Mapplethorpe en Leibovitz) en elektrische apparaten ( jukeboxen uit de jaren 50 of de bakelieten radio’s uit de jaren 30).
Garanties zijn er in deze handel niet. Een goed gevoel voor trends is de enige zekerheid dat je investering uiteindelijk rendement oplevert.
Maar er is nog een andere optie: beleggingsfondsen. Sommige banken beheren fondsen die beleggen in kunt en antiek. Voor een relatief klein bedrag kan de belegger mee profiteren van de mogelijke stijging van de waarde van de aangekochte kunst.