Aandelen kopen

Hieronder krijgt u gratis tips en adviezen voor het kopen van aandelen.

 

Hoe kocht men vroeger aandelen?

Aandelen kopen is heel eenvoudig

Wat zijn aankoopkosten?

Wanneer kun je het beste aandelen kopen?

Welke aandelen kun je het beste kopen?

Aandelen kopen in het buitenland?

Hoe kocht men vroeger aandelen?

Vroeger was het kopen van aandelen een hele klus. U moest daarvoor eerst naar de bank om een effectenrekening te openen. Vaak kreeg u eerst een stevig gesprek met de bankmanager en werd er van u verwacht dat u de beschikking had over een flink vermogen. U kreeg uw aandelen daadwerkelijk op papier afgedrukt (aandelen aan toonder) en eens per jaar ging u naar de bank om uw dividend op te halen.

Aandelen kopen is heel eenvoudig

Tegenwoordig is aandelen kopen heel eenvoudig. U kunt aandelen kopen bij uw bank of bij een internetbroker. U krijgt de aandelen niet meer op papier. Deze staan gewoon in uw (online) portefeuille. Aandelen kopen kan tegenwoordig 24 uur per dag. U voert gewoon zelf de order in. Afhankelijk van het feit of de beurs open is wordt de order meteen verwerkt. Is de beurs gesloten? Dan kunt u gewoon uw aandelen kopen. De order wordt dan bij beursopening voor u verwerkt.

Wat zijn aankoopkosten?

Een ieder die aandelen gaat kopen krijgt te maken met aankoopkosten. De aankoopkosten voor het kopen van aandelen verschillen per aanbieder. Doorgaans is een internetbroker goedkoper dan een bank. Als u veel aandelen denkt te gaan kopen of verkopen, dan zijn de aankoopkosten heel belangrijk. Hoe lager deze zijn, hoe goedkoper beleggen voor u is. Hoge aan- en verkoopkosten drukken op het rendement van uw beleggingen.

Wanneer kun je het beste aandelen kopen?

Aandelen koopt u het liefst als deze heel laag gewaardeerd zijn. Vervolgens wacht u tot ze stijgen en verkoopt u deze weer. Aandelen kopen die het de afgelopen periode heel goed hebben gedaan is een gok. Positief beursnieuws is altijd al in de koers verwerkt op het moment van aankoop. Het is juist dan niet zeker dat de aandelen nog verder gaan stijgen. We hadden het u al eerder verteld, beleggen is een lange-termijn sport.

Welke aandelen kun je het beste kopen?

Welke aandelen u moet kopen kan niemand voor u beslissen. Het hangt er ook helemaal van af met welk risico u wilt beleggen. Wilt u degelijk vermogen opbouwen, over een lange periode met weinig risico? Dan kiest u wellicht voor relatief veilige aandelen met een hoog dividend. Belangrijk is uzelf goed te oriënteren. De meeste brokers bieden u de mogelijkheid om binnen hun handelsplatform te zoeken naar aandelen die aan uw eigen zoekcriteria voldoen. Let hierbij wel op dat u geen broker kiest die hoge kosten in rekening brengt. Bij deze broker kunt u bijvoorbeeld tegen lage kosten handelen en via een aandelenscanner gemakkelijk aandelen zoeken. Daarnaast toont deze broker een kostenvergelijking voor het kopen van aandelen op haar site

Aandelen kopen in het buitenland?

Tegenwoordig is het kopen van aandelen in het buitenland heel eenvoudig. De meeste aandelen kunt u gewoon zelf op de betreffende beurs kopen via uw broker of bank. Aandelen kopen in het buitenland is wel duurder dan aandelen kopen in Nederland. Aandelen kopen in Azië is niet altijd mogelijk als particuliere belegger. U kunt dan op veel Aziatische beursen niet terecht. Een alternatief is dan het beleggen in aandelenfondsen. Beleggingsmaatschappijen hebben wel toegang tot de Aziatische beurzen. Zo kunt alsnog u participeren in Aziatische aandelen.