Beleggen in Diamanten

Beleggen in diamanten is geen goed idee. De handel in diamanten wordt beheerst door enkele grote, wereldwijd opererende bedrijven. Zij bepalen de prijzen. De particuliere belegger die zich met een paar diamanten mengt in dit spel, staat bij voorbaat zwak.
De prijzen van diamanten gaan sterk op en neer en zijn voor buitenstaanders volstrekt onvoorspelbaar. Bovendien is de diamant modegevoelig. De ene steensoort die nu in trek is, is volgend jaar mogelijk uit de mode en dus veel minder waard. Een ander probleem is de bepaling van de kwaliteit. Dat kan alleen overgelaten worden aan internationaal erkende instituten als de Hoge Raad voor Diamant (Belgi√ę). Zonder de benodigde certificaten die de kwaliteit garanderen is elke belegging in diamant een pure gok.
Bovendien wordt de internationale diamantwereld geteisterd door smokkel, list en bedrog. Uit allerlei streken in Afrika worden diamanten gesmokkeld die illegaal zijn gedolven onder de meest barre omstandigheden; soms zijn de diamanten afkomstig van diefstal.