Emotionele cyclus van een belegger

Beleggen is emotie 75 90

Veel beleggers herkennen de emoties en de gemoedstoestanden tijdens een periode waarin zij een positie hebben in aandelen. Het blijkt dat niet alleen ratio maar ook emotie een belangrijke rol speelt bij beleggingsbeslissingen.

Laat je niet meespelen door emoties

De meeste beleggers zien hun aandelen in waarde stijgen en willen allemaal precies weten waarom dat zo is. Maar objectief gezien is dat niet belangrijk. Het maakt immers niet uit waarom een door jou gekocht aandeel stijgt, als het maar stijgt. Het zal je toch niet lukken om alle factoren die zo’n koersstijging veroorzaken, te begrijpen, al lees je nog zo veel beleggingsbladen.
Anderen worden meegesleept door de waan van de dag. Van dag tot dag variëren de koersen. Maar het is niet nodig of nuttig je daar iedere dag druk om te maken. Je hebt een redelijk bedrijf uitgezocht, je gelooft in de waardestijging en dan kom die ook als je het goed gezien hebt. Maar er kunnen wel eens dagen bij zijn dat de koers daalt, zo gaat dat nu eenmaal en dat is volkomen normaal. Want als je te veel met je beleggingen meeleeft, slaap je misschien niet lekker.