Aandelenkoersen

Gratis tips en adviezen over aandelenkoersen

 

Hoe komen aandelenkoersen tot stand?
Welke zaken zijn van invloed op aandelenkoersen?
Het Harry Mens Effect
Aandelenkoersen beoordelen
Koersen volgen

Aandelenkoersen Apple 

Hoe komen aandelenkoersen tot stand?

Aandelenkoersen zijn iedere seconde anders. Hoe komen aandelenkoersen eigenlijk tot stand? Aandelenkoersen worden bepaald door vraag en aanbod met elkaar te vergelijken. Eigenlijk verschilt de aandelenmarkt niet veel van alle andere markten. Het enige verschil is dat dít een razendsnelle markt is. Aandelenkoersen worden per seconde berekend door supercomputers.

Welke zaken zijn van invloed op aandelenkoersen?

De aandelenkoersen zijn gevoelig voor zowel harde als zachte informatie. Harde informatie is bijvoorbeeld: bedrijfsresultaten, bedrijfsnieuws en sectornieuws. Dit noemen ze ook wel fundamentele analyse. Zachte informatie heeft te maken met sentiment of het aanprijzen of afraden van het kopen van een aandeel. dit is ook wel gebaseerd op technische analyse.

Het Harry Mens Effect

Een mooi voorbeeld van zachte informatie is het Harry Mens Effect. Harry Mens is een bekend figuur in de vastgoedwereld maar bovenal bekend van het televisieprogramma business-class. Op het moment dat Harry Mens op zondagavond in zijn programma aandeel X aanprijst, dan worden er op maandagochtend enorm veel aandelen X aangekocht. Hierdoor stijgt de vraag en dus de koers van aandeel X. Harry Mens krijgt dus gelijk. Het aandeel is gaan stijgen.

Aandelenkoersen beoordelen

Aandelenkoersen zijn op twee manieren te benaderen: door technische analyse en fundamentele analyse. Bij technische analyse wordt er gekeken naar de grafieken van beurskoersen.
Mensen die uit gaan van technische analyse gaan er van uit dat je koersen kunt voorspellen op basis van bewegingen in die grafieken. Mensen die uit gaan van fundamentele analyse gaan uit van waardering op basis van bedrijfsresultaat, jaarcijfers, overnames en waarderingen binnen de beurs en sector. Welke manier het beste is kunnen wij u niet vertellen. Beide systemen hebben zo hun eigen ‘aanhangers’.

Koersen volgen

Vroeger zaten mensen uren naar Teletekst te turen om de aandelenkoersen te volgen. Nog langer geleden was men afhanlijk van de koersen in de krant. Tegenwoordig zijn koersen relatief makkelijk te volgen op internet. Er zijn genoeg apps beschikbaar om uw eigen portefeuille dag en nacht te monitoren. U kunt tegenwoordig dus altijd beschikken over relevante koersinformatie. De vraag is of u hier als belegger op zit te wachten. Té veel naar de koersen kijken is niet altijd verstandig. Zolang u geen daytrader bent en beleggen als een lange-termijn sport ziet, is een keer in de maand kijken voldoende. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je aandelen het beste laag aan kunt kopen en vervolgens tien jaar moet “vergeten”. De waarheid ligt in het midden. Te vaak naar aandelenkoersen kijken is zinloos. Te weinig naar aandelenkoersen kijken kan er in resulteren dat u belangrijke koop- of verkoopmomenten misloopt. Op deze website kunt u AEX koersen live volgen. Belangrijker is te kijken naar de trend van sectoren en de algemene ontwikkeling van de economie.