Trackers

Waarom zou je in Trackers beleggen?

Begin je met weinig geld te beleggen, dan lijkt een goed beleggingsfonds de aangewezen mogelijkheid om meteen te profiteren van de voordelen van een gespreide portefeuille. Maar de beheerder van het beleggingsfonds moet ook betaald worden. Een beleggingsfonds heeft goed betaalde analisten, beleidscomités, een meestal dure huisvesting, computers, secretaresses, enzovoort. Regelmatig worden aandelen gekocht en verkocht, wat ook weer kosten met zich meebrengt. Die kosten gaan af van het behaalde beleggingsresultaat.
In de praktijk blijkt dat vrijwel geen enkel beleggingsfonds de index van een beurs kan verslaan en komt vooral door de genoemde kosten.
Sinds een tijdje is er echter een goedkoop alternatief. Het gaat daarbij om de zogenoemde trackers. Dat zijn kunstmatige geschapen aandelen die gebaseerd zijn op een index en die index letterlijk volgen. Je kunt ze net zo makkelijk kopen en verkopen als gewone aandelen en sommige trackers geven ook nog dividend.
Het komt erop neer dat de waarde van de tracker gerelateerd is aan de index, bijvoorbeeld de AEX-index. De koers van de tracker komt overeen met een vast percentage van de index waarop hij is gebaseerd. Omwille van de verhandelbaarheid is de koers van de tracker gereduceerd tot een tiende of een honderdste van de index. Staat bijvoorbeeld de AEX-index op 500, dan is een tracker in dit geval een tiende van de index, dus 50 euro waard. Vraag en aanbod kunnen soms kleine verschillen te zien geven, maar ongeveer 50 euro is de koers van de tracker als de AEX-index op 500 staat.
Zo bouw je met slecht een transactie een goed gespreide portefeuille op. Trackers combineren dus de eenvoud van een aandeel met de risicospreiding van een beleggingsfonds. Maar het fonds dat de trackers beheert heeft geen analisten nodig. De tegenwaarde van de verkochte trackers wordt precies zo belegd als de index met al haar bewegingscomponenten. Er hoeft dus ook niet steeds verkocht of aangekocht te worden. Nadenken is overbodig, want het hele aan- en verkoopgedrag van het trackerfonds ligt vast. De beheerkosten zijn dus heel laag en je verslaat de index misschien niet, maar je blijft er ook niet bij achter, zoals bij de meeste beleggingsfondsen.