Clickfondsen

 Waarom zou je in clickfondsen beleggen?

Relatief nieuw zijn de clickfondsen. Dit zijn beleggingsfondsen die een grote mate van zekerheid bieden. De clickfondsen beleggen meestal in de belangrijkste aandelen van de Amsterdamse beurs. Als de beurs omhooggaat, zit het clickfonds goed, want de beleggingen gaan mee omhoog. De truc van het clickfonds is dat bij een bepaalde (van tevoren vastgestelde) stijging de winst wordt vastgelegd. Wie uit het fonds stapt, krijgt die winst altijd, ook als de beurs daarna flink gaat dalen. Dit vastleggen van de winst (het ‘clicken’) doen de fondsbeheerders met behulp van ingewikkelde transacties en opties.
Het grote voordeel van een clickfonds is dat behaalde koerswinst nooit meer verdwijnt. Er zijn echter ook nadelen. Wie wil ‘clicken’ moet dat kunnen door middel van opties. Het kopen van die opties kost geld, dat van de winst wordt afgetrokken. Ook hebben de meeste clickfondsen een vastgestelde looptijd, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Wie tussentijds wil uitstappen, moet soms een boete betalen. Er zijn ook clickfondsen die aan de beurs genoteerd zijn, zodat ze makkelijk verhandelbaar zijn.
Ook is de hoogte van de ‘click’ van belang. Stel dat is vastgesteld dat de clicks ingaan op de momenten dat de beurs 20%, 40% en 60% is gestegen. Als de beurs echter maar 19% procent stijgt en daarna inzakt, wordt er niet geclickt en is de belegger veel armer. Zijn belegging is gedaald en het fonds heeft toch grote kosten gemaakt voor de aanschaf van opties.
Overigens garanderen de meeste clickfondsen het terugbetalen van de inleg. De eerste ‘click’ ligt op 0%. De clickfondsen zijn erg populair, omdat zij een redelijk veilige belegging bieden met een goede kans op koerswinst. Bijna elke bank of vermogensbeheerder heeft een eigen clickfonds met zijn specifieke eigenschappen.